En central punkt i byn

I december 2014 köpte  Storumans kommun upp Tärnabys gamla Folkets hus. Innan renovering påbörjades ville beslutsfattarna lyssna in vad ortsbornas tyckte att huset skulle fyllas med. Fokus låg på ett brett medborgardeltagande – ung, som gammal – alla skulle få möjlighet att komma till tals i processen.

Medskapande och samsyn

Genom vårt participatoriska arbetsmodell fick vi jobbet att under ett år leda projektet med konceptutformning för Tärnabys nya Mötesplats.

Vår huvuduppgift i projektet har varit att lyssna in ortsbornas tankar och idéer kring huset, och ge alla invånare möjlighet att vara del i att forma konceptet. Därefter producera ett styrdokument för hur beslutsfattarna på ett rationellt sätt ska göra för att forma byns nya Aktivitetshus.

Under projektåret har vi haft äran att samtala och workshoppa med nära 370 personer i alla åldrar. Det har genererats mängder av fantastiska idéer kring husets innehåll och utveckling. Tärnabyborna är eniga om att det behövs en aktiv, öppen mötesplats för alla åldrar. På önskelistan står bl.a. bowling, gym, bio, bibliotek, teater-/musikscen, plugg-/hängyta, konferensrum och kontor.

5-Tarnaby-projektkatalog
4-Tarnaby-projektkatalog
3-Tarnaby-projektkatalog
2-Tarnaby-projektkatalog

Summering

Projektet har landat i konceptet; ”Folkan i Tärna – Där folk kan”. Konceptet innehåller konkreta funktioner och en rationell handlingsplan kring vad allmänheten önskar ska finnas i byggnaden.

Vi har även tagit fram nytt varumärke för huset och verksamheten, Folkan i Tärna. 

Vi är alltid på jakt efter spännande samarbeten och innovativa talanger. Är du en av dem?